Miitta-täti ja hänen teatteriterapiansa

Kun katselin eilen aamutelevisiosta Miitta-tätiä, tuli minulle tunne, että onkohan itseoppinut sosiaalipsykologi Miitta Ala-Piip Peenish-Gulligseen tutustunut ego-stateterapiaan tai voicedialogiin? Miitan muita altertiloja, mielentiloja, ovat monivammainen Mervi Kosonen, näyttelijätär Tellervo von Appelgren, lastenohjelman vetäjä Maisu Petteri, maailman huonoin koomikko ja oopperalaulaja Marius sekä hänen äitinsä.

Olen yhtä mieltä Miitan kanssa siitä, ettei tutkimusmatka itseen ole tieteellistä tutkimusta, vaan se voi olla aktiivista mielikuvituksella leikkimistä ja siihen liittyvää luovaa toimintaa. Sanoohan muuten Jungkin omaelämänkertansa alkulauseessa, ettei hän voi kuvata omaa kasvuprosessiaan tieteen kielellä, koska hän ei koe olevansa tieteellinen ongelma. Televisio-ohjelmassa Miitta-täti mainitsi, että hänen mielestään on rasittavaa, kun terapiaa läpi käyvä puhuu vaan itsestään, kun hänen täytyisi keskittyä toimintaan.

Sen verran kuitenkin psykoanalyyttinen käsityksiltäni olen, että kannatan joillakin yksilöillä traumaattisten ahdistavien kokemusten purkamista, mieluiten ammattiauttajan kanssa. Käsittelyhetki täytyy olla oikea, jotta asiakas on riittävän vahva ottamaan vastaan tulevan. Ne ovat hetkiä, joissa ihminen joutuu puhumaan itsestään. Toki näitäkin asioita voidaan käsitelle metaforisesti, jos se asiakkaasta tuntuu helpommalta. Jotta traumaattinen osa saadaan osaksi sisäisten mielentilojemme ryhmää, on siihen liittyvä tunne hyvä purkaa, jolloin kokemus muuttaa muotoaan. Se voi saada uuden hahmonsa näytelmäämme. Ajattelen, että nämä mielennäyttämöämme terrorisoivat ahdistavat haamut täytyisi tunnistaa, jotta ne voidaan hyväksyä osaksi uutta ryhmäidentiteettiämme.  Tällöin ne eivät terrorisoi tuntemattomina ahistavina näyttelijöinä mielennäyttämöitämme.

Uskon, että menneisyyspainotteisten terapioiden herättämät kokemukset ovat herkkiä ja intiimejä hetkiä, joista hauskuus voi olla kaukana, ja niiden tilalla täytyy olla turvallisuus. Toisaalta uskon, että joillekin yksilöille, varsinkin sellaisille, joilla ei sen kummepia suurempia traumaattisia kokemuksia ole,  voi sopia paremmin muut kuin menneisyyspainotteiset  menetelmät. Uskon, että jokainen meistä on ainutkertainen persoonallisuus ja jotkut hyötyvät puhtaasti ratkaisukeskeisistä menetelmistä, toiset kognitiivisista, psykoanalyyttisista, egostatesta tai gestalt-terapiasta jne.

Sinänsä Miitta-tädin kanssa yhtä mieltä on esimerkiksi amerikkalainen hypnoterapeutti Michael Yapco. Mielestäni hänen hypnoterapiansa oli kognitiivis- ja toimintapainotteista. Luennoillaan hän korosti, että masentuneen ihmisen ongelma on, että hän on vuosikaudet vatvonut omaa menneisyyttään ja hänen olisi päästävä ehdottomasti tästä eroon tästä toiminnasta. Yopcolla oli omat käytännön läheiset ohjeensa masennuksesta kärsiville.

Uskon, että leikkiminen erilaisilla rooleilla ja huumori voivat olla menetelmiä, joilla moni voi eheyttää itseään. Miitta-täti itseoppineena sosiaalipsykologina vaikuttaisi olevan tällä saralla ylittämätön.   Miitta pesi toimittajan jalat ja sen jälkeen varpaille alettiin antamaan nimiä, jotka liittyivät asiakkaan elämään. Tämän jälkeen varpaat alkoivat keskustelemaan keskenään. Sinänsä hauskaa ”ego-stateä” tämäkin! Entä pariterapia, jossa leikitään, että ollaan aviopari. Kuulostaa tosi hauskalta! Uskon, että ihan oikeasti tällaisella ”leikkimisellä” voi jotkut löytää avioliittoonsa uutta näkökulmaa.  Kyllähän me olemme joskus Siirtolassa mieheni kanssa leikkineet eri rooleillamme. (”Ahaa! Jormako se sieltä nyt tulee…”. Jorma on melankolinen puolisoni, Arin, mielentila).  Elämä kun on niin yksinäistä keskellä korpea, niin siitä täytyy rakentaa jotenkin sosiaalisesti rikkaampaa.  Jorma voi kommunikoida vaikkapa Mielikin kanssa, Rudolf Iitan kanssa, Artsi Simonen kanssa jne. Vanhat kangistuneet reflektiiviset käyttäytymismallit voidaan onnistua rikkomaan tällaisella luovalla leikillisellä toiminnalla.

Tässä Miitta-täti antaa terapiaa Tommy Hellstenille

Mainokset
Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s