Traumatisoituneitten ihmisten kulttuurista kohti eheitten ihmisten tulevaisuutta

Jatkan sielunveljeni ajatuksien peilaamista. Tämän päivän kulttuurimme onnettomuus on, että kasvatamme jatkuvasti uusia lapsia, joiden emotionaalisia tarpeita ei ole tyydytetty. Lapsella on suuri tarve myötäillä vanhempiaan, riippumatta siitä, ovatko he kypsiä vanhempia vai hirviöitä. Tämä on traumaattisen dissosiaation selitys. Juuri siksi maailma on täynnä pirstoutuneita ihmisiä. Vaikka millaisia vanhempamme ovat, lapsi sisällämme myötäilee heitä ja kerjää heidän hyväksyntäänsä.

Silloin kun ihminen kykenee kasvamaan aikuiseksi siten, että hän näkee omat vanhempansa realistisemmasta näkökulmasta, tarjoutuu hänelle tilaisuus eheytymiselle. Kun näemme heidän nurjat puolensa, kykenemme näkemään myös sen, kuinka itse olemme traumatisoituneet ja pirstoneet osia itsestämme. Tällä ei tietenkään tarkoiteta sitä, että meidän tarvitsee välttämättä syyllistää vanhempiamme, he kun puolestaan ovat omien vanhempiensa traumatisoitumisen uhreja. Meidän on tästä huolimatta saatava käydä läpi omat traumatisoitumisemme tukahduttamat emotiomme esimerkiksi vihantunteemme.

Treenaaja toivoo, että kaiken tämän hetkisen psykologisen tiedon avulla kykenisimme vähitellen siirtymään uuteen kulttuuriin, jossa lapsia ei enää traumatisoitaisi. Tämä edellyttää luonnollisesti yhteiskunnallista arvomuutosta, luopumista ahneuden kulttuurista. Se edellyttää siirtymistä kulttuuriin, jossa kaikille, erityisesti lapsiperheelle tarjotaan kohtuullinen perustoimeentulo ja henkinen tuki.  Arvomuutos merkitsee Treenaajan mielestä myös sitä, että lakkaamme myymästä kouluissa ja televisiossa dissosioituneen ihmisen elämäntapaa ”normaalina”.

Sielunveljeni korostaa, että unet kertovat symbolisessa muodossa keitä me olemme, mitkä ovat traumamme, vihamme ja turhautumamme. Monet mitätöivät uniansa. On pelottavaa lähteä itsereflektioon, omien symboliensa ja tunteittensa tulkintaan. Toiset puolestaan mystifioivat kaikki unensa profetaalisiksi enteiksi. Molemmat ihmistyypit mitätöivät omien tunteittensa kohtaamista.

Sekä unet että leikkivä itsereflektio kirjoittaen auttavat meitä tuntemaan itseämme. Uniemme tulkinta on vähän sama kuin lihasvoiman kasvu: Mitä enemmän harjoittelemme, sitä vahvemmaksi lihas kasvaa. Unet ovat oikeastaan valitettavan monelle epätoivoinen yritys ratkaista ongelmiamme tiedostamattoman avulla. Kun opimme tulkitsemaan uniamme, voi tiedostamaton mielemme muuttua tietoisuutemme aarreaitaksi. Unien tulkinta ja eheyttävä kirjoittaminen ovat molemmat itsereflektion muotoja. Niiden kummankin avulla voimme oppia oivaltamaan, mitä sisällämme on meneillään. Ne ovat molemmat kummallisia ilmiöitä siinä mielessä, että mitä enemmän alamme esittämään niille kysymyksiä, sitä enemmän stimuloimme samalla vastauksia. Voimme siis päästää myönteiseen itsereflektiokierteeseen.  Saamme yksinkertaisesti yhä enemmän vastauksia, kun älyämme niitä ruveta itseltämme kysymään.

Vaikuttaa siltä, että meissä on sisäsyntyinen tarve eheytymiseen, mutta tämän päivänä kulttuurimme normit ja arvot tekevät eheytymisemme vaikeaksi. Kulttuurissamme tunteiden projektio ja  laiminlyöty lapsi on normi. Liian moni vanhemmista on omien traumojensa uhreja. Moni heistä juoksee uraputkessa hakien titteleillä ja mammoonalla itselleen hyväksyntää, unohtaen samalla omat lapsensa. Näennäisen hetkellisen tyytyväisyyden hän  saavutetaa asemallansa hierarkiassa. Mutta miksi haamut tästä huolimatta kiusaavat häntä vastemielisinä epätoivottuina vieraina? Elämästä tulee paljon helpompaa, kun ihminen tajuaa, että elämämme suurimmat timantit löytyvät sisältämme. Treenaajan mielestä tämä on myös uuden ekologisemman elämäntavan ytimessä.

Sielunveljeni ja Treenaaja ovat molemmat yksimielisiä siitä, että terapian ja ihmisenä kasvamisen ytimessä on oikeastaan se, että ihminen oppii tekemään itselleen itseterapia. Hypoteettinen täysin eheä ihminen on ihminen, jonka koko tiedostamaton mieli on tehty tietoiseksi. Hän on puhtaassa jatkuvassa läsnäolon tilassa.  Tällöin ristiriidat ovat lakanneet kiusaamasta häntä, ja hän voi elää täysillä ”tässä ja nyt” elämää. Mikä parasta, tällaiseen elämään ei tarvitse kolmensadan neliön kämpää ja luksusautoa pihalle.

Työskentely tiedostamattoman mielemme kanssa voi synnyttä voimakkaita ahdistuksia ja hetkittäisiä katarhis-kokemuksia (tunnepitoisia emotionaalisia eheytymiskokemuksia). Siksi tiedostamattoman kanssa työskennellessä täytyy olla aina hienotunteinen, kunnioittava ja hellä. Monesti työskentely on hyvä aloittaa terapiassa tai terapeuttisessa tukiryhmässä.

Tämän päivän ihmiset elävät edelleen epäterveellistä elämää. Ihmiset juoksevat hulluna eteenpäin. Voisi jopa väittää, että ihmiset juoksevat mielettöminä paikasta toiseen, yrittäen pitää traumatisoituneita osia erillisenä, poissa itsestä.  He eivät uskalla kohdata itseään. Terve elämäntapa mahdollistaa eheytymisemme. Terveellinen elämäntapa edellyttää jonkinlaista itsereflektiota, tapahtuu se sitten vaikkapa liikkeen kautta, kirjoittaen tai unia tulkiten. Tarvitsemme kunnon pitkää yöunta, terveellistä ravintoa ja päihteettömyyttä. Alkoholin tarkoitushan on pitää meissä yllä keinotekoista iloisuuden ja eheyden kokemusta. Itse asiassa alkoholi tukee elämäntapaa, jossa pakenemme haamujamme ja samalla eheyttämme. Biletyksessä saamme hetken rauhan traumaattisilta ”kummituksiltamme”.  Eheäksi tuleminen kun vaatii hiljaisuudessa ja yksinäisyydessä tapahtuvaa pelottavien osiemme kohtaamista.

Itseterapiaan tarvitsemme siis yksin olemista. Harva kykenee olemaan yksin. Tämän päivän media myy meille roskalehdissä, saippuaopperoissa ja tositv-ohjelmissa mallia pirstoutuneista ihmisistä, jotka katsovat toisia ihmisiä vääristyneitten linssien, esimerkiksi seksuaalisten linssien kautta. Nämä epätoivoiset ihmiset siirtävät tuneitaan, omia tyydyttämättömän lapsen tarpeitaan, toisiin ihmisiin. Kummallinen kulttuurimme myy siis ihmisille hajalla olevien ihmisten maailmaa normaalisuutena.

Kun ihminen pystyy kohtaamaan hiljaisuudessa itsensä, hänelle alkaa päivä päivältä yhä enemmän valjeta kuka hän todella on. Tämä edellyttää etäisyyden ottamista omiin vanhempiin. Näin voimme saavuttaa realistisemman perspektiivin, pystymme ”fokusoimaan kameramme”. Tarvitsemme terveitä ystäviä ja liittolaisia, joita on tämän päivänä yhteiskunnassa vaikeaa löytää, sillä normi-ihminen on omien traumojensa vanki.

Joskus eheytyäkseen ihminen joutuu jättämään vanhat ystävänsä. Eheytymiseemme tarvitsemme myös hauskan pitämistä: Käymme joskus ravintolassa herkuttelemassa, käyskentelemme luontoretkillä, kulttuuririennoissa ja luomme itse vaikkapa musiikkia tai maalauksia. Treenaaja on monet kerrat korostanutkin, että leikki on ihmisen eheyden kannalta tärkeää. Kun kadotamme kykymme lapsen leikkiin, kadotamme myös yhteyden itseemme.

Treenaaja on siinä mielessä toiveikas, että hän on huomannut ympärillään tapahtuvan muutoksen. Yhä useampi ihminen kykenee paremmin fokusoimaan katseensa, jonka jälkeen he kykenevät tekemään omat ratkaisunsa ja elämäntapamuutoksensa. Aina vain useampi ihminen uskaltaa tuoda julki omat tunteensa ja mielipiteensä. Meidän ei tarvitse olla pysyvästi normikulttuurimme uhreja.

Mainokset
Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Traumatisoituneitten ihmisten kulttuurista kohti eheitten ihmisten tulevaisuutta

 1. Risto Ala-Kaila sanoo:

  Vaikka olenkin hieman eri mieltä unien merkityksestä, on hienoa tutustua näin perustavan laatuiseen ajatteluun!

  Olisi mielenkiintoista kuulla joskus ajatuksiasi Jiddu Krishnamurtista?

  • katisar2 sanoo:

   Itseasiassa tämä kanta unista ei välttämättä ollut kokonaiskuva omasta käsityksestäni. Se oli enemmän tämän sielunveljeni mielipide. Mikäs on sinun mielipiteesi unista? Kiinnostaisi tietää.
   Jiddu Krishnamurtria olen lukenut viimeksi kymmenkunta vuotta sitten. Muistan vain, että ne olivat mielenkiintoisia. Täytyypä joskus palata taas hänen ajatuksiinsa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s