Tietoisuus on sisäistä teatteria?

Ruotsalaisen teologin Ann Heberleinin  päästä (En tahdo kuolla, en vain jaksa elää) löysi  Treenaaja kuvauksen Siirtolan Emännän rinnakkaisesta sisäisestä todellisuudesta:

”Onko se huulluutta? Äänien kuuleminen päässä, kun ne kuitenkin tulevat omista aivoista? Miten ne äänet erottaa ajatuksista? Minun päässäni huomiosta taistelee jatkuvasti niin monta ajatusta, että minun on pakko pitää kiinni päästäni, ettei se halkea. Päässäni on käynnissä jatkuvia väittelyjä ja keskusteluja ja seminaareja sellaisista aiheista kun ”Pahuuden luonto”, ”Kuka Jumala on?”, ”Mitä laittaisin illalliseksi?” ja joka väittelyssä vähintään kolme osallistuja huutaa yhteen ääneen, ja usein lyön itseäni nyrkillä oikeaan ohimoon tai otsaan, jotta niihin iltamiin tulisi edes jotakin järjestystä. Kaikki eivät voi huutaa toistensa suuhun.”

Ann Heberleinilla on diagnotisoitu kaksisuuntainen mielialahäiriö. Siirtolan Emännälle ei ole tehty koskaan mitään ”virallista diagnoosia”.  Toki hän ja hänen läheisensä ovat tehneet hänestä jos jonkinlaisia diagnooseja. Heidän lempidiagonoosi Emännästämme on tällä hetkellä puolihöperö. Tästä huolimatta tämä nainen kokee itse olevansa eheämpi sen jälkeen kun hän tajusi, että hänellä on päässään sisäinen teatteri mielenmaisemineen.

Psykoterapeutti Rita Carter (Multiplicity) väittää, että se mikä aikaisemmin oli poikkeuksellinen tietoisuuden rakenne, pirstoutunut minuus,  alkaa monikulttuurisessa ja -arvoisessa maailmassa olla pikemminkin sääntö kuin poikkeus.  Se kun mahdollistaa erilaisissa sosiaalisissa tilanteissa  joustavan minuuden. Tähän Treenaajakin uskoo.

Onkohan Heberlain yrittänyt koskaan kirjoittaa tilojensa avulla näytelmää? Treenaaja on sitä mieltä, että kun ihminen onnistuu kirjoittamaan tilojensa tunnelmat vuoropuheluksi, voi näytelmän muoto yllättäen muuttaa rakennettaan. Kun keskustelut jäävät vain pään sisään, jämähtävät ne liian helposti pelkäksi vatvomiseksi. Tämän Treenaaja on huomannut oman ammatillisen ja elämän kokemuksen kautta.

Treenaaja uskoo, että kulttuurimme ongelma on, että elämää yritetään hallita liian paljon älyllä. Ihminen tarvitsee myös leikkiä lisätäkseen oman elämänsä ymmärtämystä.  Sisäinen teatteri on eräs tapa leikkiä ja samalla laajentaa omaa tietoisuutta uusille tietoisuuden tasoille.

Treenaaja uskoo, että kun ihminen tajuaa, että sisäinen teatteri on sisäisille tunteille ja kokemuksille rakentuvaa mielikuvituksen luovuutta, on näytelmä terveellä pohjalla. Emäntä näyttää nautivan omasta elämästään huomattavasti enemmän sen jälkeen kun hän tajusi, että hänen elämänsä on teatteria, eikä ruodussa marssimista.

Mainokset
Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s