SISÄINEN TEATTERI osa 5 – Sisäisestä lapsestamme

SISÄINEN LAPSI – LUOVUUTEMME JA ONGELMIEMME LÄHDE

Seuraavaksi käsittelemme joitakin tyypillisiä tiloja, joita meissä jotakuinkin kaikissa on. Eräs tällainen mielen tila, ”osaminuus”, joka meissä säännönmukaisesti on, on John Rowanin (Discover your subpersonalities) mukaan sisäinen lapsemme. Ongelmia syntyy, kun lapsemme tai lapsiemme tarpeisiin ei ole vastattu. Kasvamme aikuisiksi ilman, että sisäinen lapsemme on koskaan tullut kohdatuiksi ja kuuluksi.

Tavallisesti tarina kulkee näin: ”Kun olin lapsi, puhuin kuin lapsi, ymmärsin asiat kuin lapsi, ajattelin kuin lapsi: Kun kasvoin aikuiseksi, pistin lapselliset asiat syrjään.”Vertauskuvallisesti voimme ajatella, että sijoitamme lapsemme kohtaamattomat  ajatukset ja tunteet säilöön ullakon hyllylle, josta ne vähän väliä aina hyppäävät silmillemme ja tuottavat sisällämme hämmennystä, joskus jopa ahdistusta. Sisäinen lapsemme vaatii kuulluksi tulemistaan. Elämätön lapsen elämämme huutaa eletyksi tulemistaan.

Vasta sen jälkeen kun elämme ajattomassa luovassa todellisuudessa lapsemme tarpeet tyydyttävään elämän, kykenemme irtaantumaan lopullisesti vanhemmistamme. Voimme ryhtyä elämään vihdoin itsenäistä aikuisen ihmisen elämää. Koskaan ei ole liian myöhäistä saada onnellinen lapsuus: luovassa mielikuvien maailmassa kaikki on mahdollista. Voimme luovassa kirjoittamisprosessissamme vastata lapsemme tarpeeseen.

Sisäisiä lapsia voi olla monta, ja ne voivat olla eri-ikäisinä erilaisia. Ne voivat hallitsemattomina riehua, ja pistää elämämme täysin sekaisin. Kun kykenemme ohjaamaan omaa Sisäistä mielenteatteriamme, voimme käyttää sisäisen lapsemme luovuutta, mielikuvitusta, spontaanisuutta ja olemisen taitoja aikuisen ymmärtämyksemme ja eheytemme lisäämiseen: tietoisuutemme laajentamiseen.

John Rowanin mukaan sisäiset lapsemme edustavat pääsääntöisesti seuraavia luokkia:

  1. Sopeutuvainen lapsi – haluaa aina olla pidetty ja rakastettu. Se tekee melkein mitä tahansa, jotta saisi muitten hyväksynnän. Siitä kasvaa helposti isona täysimittainen Mielistelijä. Hän on kykenemätön sanomaan ”Ei”.
  2. Luonnon lapsi. Se on spontaani lapsitila, joka  osaa pitää hauskaa ja nauttia elämästään. Hän voi olla suuri luovuutemme lähde, mutta jos lapsi pääse täysin irti ja tilanne käy hallitsemattomaksi, voi luonnon lapsi olla vaaraksi itsellemme.
  3. Pikku Professori. Tällä tietäväisellä lapsella on nasevat vastaukset kaikkiin elämän kysymyksiin.
  4. Unelias lapsi. Tämä on lapsi, joka haluaa nojautua toiseen ihmiseen. Se haluaa vain olla toisen sylissä. Hän on pikku syojätär. Hän yrittää syödä toisen ihmisen ainutlaatuisuuden suuhunsa. Ongelmia tulee, kun tällainen lapsi tulee hylätyksi.
  5. Kauhuinen lapsi. Tämä lapsi näkee kaikessa ympärillään salaisia merkityksiä. Tämä lapsi voi olla myös intuitiivisen viisauden lähde, koska hän kykenee mielikuvillaan ja tuntosarvillaan löytämään uusia merkityksiä.
  6. Kriittikillä sopeutuva lapsi. Kritisoi kaikkea, mutta koska se ei osaa tehdä sitä hyvin, ja joutuu siksi aina vaikeuksiin. Oikeastaan tämän lapsen tulisi kasvaa vain aikuiseksi, mutta paniikki estää kasvuprosessin.
  7. Häiriintynyt sisäinen lapsi. Tällä lapsella on suuri halu spontaanisuuteen ja hauskanpitoon, mutta jokin menee aina pieleen. Oikeastaan tämän lapsen tulisi kasvaa aikuiseksi turvallisessa ympäristössä, sellaisessa, jota sillä ei ole koskaan ollut.
  8. Kostonhimoinen lapsi. Tämän lapsen suurin motiivi on kosto. Mutta koska hän ei itse tiedosta kostonhimoaan, hän ei myönnä itselleen, että kaiken takana on oikeasti kostonhimo. Joskus tämä kostonhimo voi ilmetä pienenä koulukiusaamisena, ja toisen mitätöimisenä, joskus suurina väkivallan tekoina.
  9. Itseään suojeleva lapsi. Tämä on lapsi, joka etsii aina turvallisuutta, usein kalliilla hinnalla. Hän joutuu paniikkiin, jos kaikki ei mene turvallisesti hän suunnitelmiensa mukaisesti. Tämä tila haluaa hallita kaikkea ja kaikkia.
Mainokset
Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s