Ole Sisäisen teatterisi näytelmä!

Seurava kirjoittaen tapahtuva harjoitus on mukaelma Virginia Satirin (Monet kasvosi) ja John Bradshaw:n harjoituksesta (Healing Shame That Binds You).

Lue harjoitus kerran läpi ja sen jäkeen kuvittele episodi tapahtuvaksi itsellesi. Samalla kun elät näytelmääsi, kirjoita tarina paperille. Voit välillä ”luntata” juonen etenemistä tästä luonnnoksesta. On eduksi, että olet  luonut teatterisi mielentilat mahdollisimman monipuoliseksi, voit aloittaa sisäisen näytelmäsi. Kirjoita näytelmäsi elämäsi aikakausikirjaan. Voit mukailla näytelmän ja tapahtumapaikan täysin itsesi näköiseksi. Olennaista on, että käyt läpi kaikki näytelmän vaiheet. Ole spontaani ja käytä mielikuvitustasi. Mitä enemmän kirjoitat, sitä enemmän voit vapauttaa itseäsi alkuperäisestä käsikirjoituksesta. Sisäinen teatterisi lähtee elämään omaa elämäänsä.

Uusi näytelmä voidaan rakentaa vaikkapa muutaman kuukauden tai vuoden välein, sitä mukaan kun vanhat tilat kehittyvät ja uusia tiloja syntyy.  Siirtolan Emäntä kirjoitti näytelmäänsäelämänsä kriisissä lähes joka päivä parista tunnista kuuteen tuntiin. Näytelmää onkin hyvä rakentaa erityisesti silloin, kun koet olevasi elämässäsi sen risteyskohdassa. Haluat valita uuttaa suuntaa elämällesi tai haluat löytää vahvistusta nykyiselle elämäntavallesi.  Näytelmän ulkoiset puitteet ovat vapaat.  Pitäydy ensimmäistä kertaa kirjoittaessasi tiukemmin alkuperäisessä käsikirjoituksessa.

Näytelmäsi pituuden määräät vain sinä itse. Se voi olla muutaman sivun pituinen tai vaikkapa viisiosainen teos, jossa elät näytelmääsi elää aina uudestaan ja uudestaan, uusin ja vanhoin voimin, uusissa mielenmaisemissa. Mitä kotoisemmaksi tunnet itsesi alkuperäisessä käsikirjoituksessa, sitä enemmän voit poiketa käsikirjoituksesta. Olennaista on, että kehityt taitavaksi teatterisi katsojaksi ja samalla sen ohjaajaksi. Tunnet ohjattavasi.

Aloita kirjoittaminen joka kerta rentoutumalla. Sulje silmäsi … vietä kaksi tai kolme minuuttia keskittyen vain hengitykseen. Rentoudu. Kun hengität syvään sisään ja ulos, huomaat jokaisella hengitykselläsi rentoutuvasi yhä enemmän ja enemmän. Puhallat itsestäsi ulos kaikki arjen huolet.

Vähitellen, rauhoituttuasi, huomaat mielikuvissasi Sisäisen teatterisi teatterirakennuksen edessäsi. Kirjoita, miltä se näyttää ja millaisessa ympäristössä se on. Minkälainen on teatteria ympäröivä mielenmaisemasi?

Huomaat teatterissasi oven, joka aukeaa hitaasti kuin itsestään (tai mieti millainen sisääntulosi on, voit aina muuttaa ulkoisia yksityiskohtia!). Kun kurkkaat sisään, tajuat sen vievän teatteriin, Sisäiseen teatteriisi. Huomioi ja elävöitä mielikuvituksessasi teatteri, sen seinät, istuimet, parvet ja edessäsi oleva näyttämö esirippuineen. Esirippu on vielä suljettuna. Istu aitiopaikalle, ja kuvaa missä se sijaitsee. Tee mielikuvissasi istuimesi kankaasta mieleisen tuntuinen ja näköinen. Tee kirjoittaen tuolistasi kaikin puolin mukava tuoli, sellainen, jossa on hyvä istua. Katso uudestaan ympärillesi ja rakenne teatteriasi sisätiloista juuri sellainen, jollaisessa tuntuu katsoa mukavalta omaa Sisäisen teatterisi näytelmää.

Sitten, katso, esirippu alkaa avautua. Anna itsesi tuntea jännitystä. Kun esirippu nousee, voit nähdä suuren kyltin, joka kattaa näyttämön takaseinämän. Siinä lukee [oma nimesi]: Mielen tilojeni näytelmä.

Ajattele nyt jotakin tilaa itsessäsi, josta todella pidät, vaikkapa luovaa osaasi tai käytännöllistä osaasi. Ehkä hän muistuttaa jotakin kuuluisaa henkilöä tai kirjallisuuden hahmoa tai ehkä jotakin toista henkilöä (kuvaile henkilö), ja voit nyt nähdä, että tämä henkilö kävelee ulos lavalta sen oikeaan reunaan. Nimeä ja kuvaile mielen tilasi, samalla kun he yksi toisensa jälkeen näyttäytyvät. Kuulet mahtavat suosionosoitukset. Toista kirjoittaen kokemus haluamiisi miellyttäviin tiloihin, kunnes jokainen heistä on kävellyt suosionosoitusten saattamana näyttämön oikeaan laitaan.

Tämän jälkeen ajattele osaasi, josta et pidä, osaa, joka kantaa sinussa ehkä vihaa, syyllisyyttä tai häpeää, tai muuta ikävää tunnetta. Nimeä nyt hänet, ja mieti muistuttaako hän jotain tunnettua henkilöä, kirjallisuuden hahmoa tai jotakin muuta tuntemaasi henkilöä. Kuvaile jälleen kunkin osan ulkonäkö. Kuule raikuvat buuaukset, kun ne osasi joista et pidä, kävelevät yksi toisensa jälkeen näyttämön vasempaan laitaan.

Kuvittele ainutlaatuisen viisas ja tunnetaitoinen henkilö kävelemässä näyttämölläsi. Ketä hän muistuttaa? Vain tämä henkilö yksin on nyt lavalla. Huomioi ja kirjaa ylös ne piirteet tässä ihmisessä, jotka tekevät sinuun suuren vaikutuksen. Tämän jälkeen huomaatkin, että tämä viisas kävelee lavalta kohti sinua. Hän kutsuu sinut ylös lavalle tarkastelemaan kaikkia muita osiasi. Kävele hänen seurassaan jokaisen mielen tilasi kohdalle. Pohdi nyt kunkin osan kanssa, sekä hyvän, että ”pahiksen” kohdalla, miten hän osaa auttaa sinua elämässäsi? Entä miten hän sabotoi elämmäsi tai miten hän rajoittaa sinua? Mieti tilasi kanssa yhdessä, kuinka kauan tila on ollut olemassa? Missä tilanteessa se on syntynyt? Millaisissa tilanteissa tila on yleensä esillä näytelmässäsi? Vie aikaa ja paperia, kun katseesi mielesi kohtaa kaikki teatterisi mielentilat.

Mieti vielä, mitä voit oppia tiloiltasi? Ajattele nykyistä ongelmaa, mikä sinulla on. Katso nyt tilojasi vuorovaikutuksessa pöydän äärellä keskustelemassa ongelmastasi. Huomioi, mitä kukin osaa sanoo, kun he keskustelevat ongelmastasi. Anna tilojesi vuorovaikutuksen virrata spontaanisti. Kun seuraat näytelmääsi pöydän äärellä, mieti auttavatko jotkut tilasi sinua kyseisessä ongelmassa? Kuka sabotoi päämääriäsi? Miksi hän sabotoi? Onko hänellä jokin toinen itsesi kannalta hyvä, mutta ristiriitainen päämäärä? Haluatko muuttaa mitään mielentilaasi? Viekö joku näytelmäsi hahmoista liikaa tilaa esimerkiksi olemalla jatkuvasti äänessä? Muokkaa tilojasi mielikuvissasi tilojasi sellaisiin suuntiin, jotka tuntuvat sisälläsi hyvältä. Olet paras oman teatterisi ohjaaja. Toista ja mieti tämä menettely jokaisen tilan kohdalla.

Kun muokkaat tilojasi, valmistat samalla heitä uuteen näytelmään. Tällä ohjauksella ei ole pelkästään vaikutusta sisäiseen näytelmääsi, vaan myös siihen, miten toimit reaalimaailmassa.  Voimme luoda uutta itseyttämme ja sen vuorovaikutuksellisia merkitysyhteyksiä sisäisenä näytelmänä.

Kun olet suorittanut tarpeelliset ohjaustoimenpiteet, kierrä taas jokaisen tilasi kohdalle ja kuvittele, että jokainen tiloistasi sulaa nyt osaksi sinua. Tee näin, kunnes olet yksin lavalla vain viisaan ihminen kanssa. Kuuntele, kuinka viisas ihminen sanoo sinulle ”Tämä on elämäsi teatteri. Kaikki nämä osat kuuluvat sinulle. Myös minä. Sulje meidät omaan itseesi, rakasta meitä, hyväksy ja opi meiltä.”

Kiitä viisasta tilaasi. Näet viisautesi nyt aivan läheltä. Kirjoita, miltä se tuntuu. Nyt tiedät, että tämä viisas ihminen on käytettävissäsi koska tahansa.

Kävele omalle paikallesi pois lavalta. Istu nyt aitiopaikallasi tietoisena kaikista näytelmän herättämistä tunteista. Anna mielen silmäsi nähdä rikas Sisäisen teatterisi kellumassa sinussa, ja anna itsesi tuntea kehossasi ilo itsessäsi olevasta monipuolisesta näkökulmien kirjosta ja koe niiden vuorovaikutuksesta kumpuava ilo.

Sano itsellesi: ”Minä rakastan ja hyväksyn kaikki tilani itsessäni.” Tee itsellesi jokin ”ankkuri”, joka muistuttaa sinua siitä, että saat olla epätäydellinen ja saat olla kaikkea sitä, mitä olet. Se voi olla joku symbolinen teko (keksimäsi rukous, muu rituaali) tai vaikka fyysinen ele (sormiankkurit) tai vaikkapa maskotti.

Voit jatkaa Sisäisiä näytelmiäsi yhä vapaamuotoisemmin. Käytä Sisäistä teatteriasi jatkuvaan itsetuntemuksesi parantamiseen. Joustava minuus on monipuolinen osiensa summa, ja hänessä voi syntyä elämän aikana uusia tiloja.

Ole Sisäisen teatterisi eettinen ohjaaja. Sinun vastuullasi on, että teatterisi elää arvojesi mukaista elämää.  Vähitellen muunna teatteriasi yhä vapaamuotoisemmaksi: Voit valita jonkin elämäsi tapahtuman, runon, Raamatun tekstin, buddhalaisen mietelauseen, filosofisen tekstin, tai kirjan, josta lähdet keskustelemaan teatterisi sisällä.   Mikä tekstissä/tapahtumassa koskettaa eri tiloja? Mistä joku tila ei  pidä? Minkälaisia tunteita teksti herättää tiloissasi? Kuka suuttuu? Kuka innostuu? Synnyttääkö teksti tilojesi välillä sisäisiä ristiriitoja? Näytelmää seuraessasi tee ohjaajana tarvittavia korjaustoimenpiteitä.

Voit halutessasi sijoittaa tilojasi erilaisiin sinussa tunteita herättäneisiin myyttisiin ja muihin tarinoihin. Voit mennä vaikka ihmemaan Oziin.  Anna spontaanin mielikuvituksesi muokata sadusta omannäköistäsi. Tilojesi spontaani vuorovaikutus antaa tarinallesi sen lopullisen ainutkertaisen muodon.

Jos tiloissasi herää ristiriitoja, niin yritä auttaa tilojasi pääsemään kunnioittavassa ilmapiirissä keskinäisen ymmärryksen tilaan. Laita tilasi keskustelemaan pöydän ääreen sovinnollisessa ilmapiirissä. Eheä minuus on hyvin keskenään toimeen tuleva Sisäisen teatterin mielen tilajoukko.

Elä Sisäisen teatterisi uusia näytelmiä yhä vapaamuotoisemmin, siten, että opit tuntemaan itseäsi koko ajan paremmin ja paremmin. Treenaajan mielestä, ja monen muu ajattelijan mielestä (esim. Carl Jung, John Rowan, Ken Wilber), syvimmät elämän merkitykset löytyvät hengellisestä/henkisitä teksteistä omakohtaisen oivalluksen – sisäisen peilinäytelmän – kautta.

Onnistuneessa Sisäinen teatteri-prosessissa voit siis löytää sielusi, ja saatat löytää myös itsesi osana maailmankaikkeuden henkeä. Oivalluksesi riippuvat tietysti siitä, minkälaisia merkityksiä annat omalle henkisyydellesi. Voit olla Sisäisessä teatterissasi itse paras itsesi asiantuntija. Vain sinä tiedät, kuka olet.

Jos Sinulla on kysymyksiä liittyen prosessiin, http://www.sisainenteatteri.com -sivustoilla on keskustelupalsta, jossa Treenaaja vastaa mielellään kysymyksiisi.

Mainokset
Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s