Muotokuvakokoelma Ida Aalberg

Silloin tällöin kirjallisuudesta löytää erinomaisia kuvauksia moniminuuksista.  Seuraava kuvaus löytyi Ida Aalbergista, kansakuntamme suuresta diivasta, näyttelijättärestä, joka ainakin seuraavan hänen itse kirjoittamansa  otteen mukaan vaikutti olevan melkoisen ”monipuolinen” henkilö (Ylikangas, Heikki et al, 1987/Lauri Kivekäs – Aikansa ajaton radikaali ) .

Hän (Ida) ei ollut tavallinen. Hän oli kuin muotokuvakokoelma, tänään toista, huomenna toista. Hänen personallisuutensa oli niin vivahdusrikas, että hän sai epävarmaksi jokaisen, joka tuli hänen läheisyyteensä. Usein hän ihmetteli itsekin tätä ominaisuuttaan. Hän saattoi olla hyvin lapsellinen, iloinen, rakastettava, melkeinpä naiivi, mutta vähäistä myöhemmin hän taas vaikutti kypsyneeltä, sulkeutuneelta, kylmältä naiselta. Herrat häntä kovin ihailivat. Hänellä oli oma tapansa heidän suhteensa. Hän veti heitä puoleensa arvoituksellisella, kummallisella olemuksellaan. Hän osasi myöskin säilyttää valtansa heihin, hän näytti heille jatkuvasti uusia sielunvivahduksia ja uusia kasvoja, jotka herättivät heidän mielenkiintoaan. Mutta tämän ohessa hänessä oli jotain muutakin, josta ei kukaan saanut selvää… Hän oli yksinään maailmassa.

Mitenköhän hyvin Idan osat kommunikoivat keskenään? Oppiko diivamme tuntemaan koskaan osiensa tahtoja, toiveita ja unelmia? Vai jäikö hän koko elämäkseen muotokuvakokoelmaksi?

Itse ainakin olen sitä mieltä, että vasta sitten kun ihminen tekee osistaan hyvin tunnetun ja toimeentulevan joukon, ihminen pääsee eteenpäin henkisessä prosessissan. Aika monen mielennäyttämöllä mellastelevat tänäkin päivänä satunnaiset vierailijat. Se voi olla kiehtovaa, niin kuin Idan kohdalla, mutta jos ihminen jää ikuisesti pirtoutuneeksi, epäilen elämän voivan olla ihmiselle itselleen että hänen läheisilleen raskasta.

Jatkuva juurettomuus ja vieraantumisen kokemus lienevät pirstoutuneen ihmisen peruskokemuksia.

Mainokset
Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s