Tietoisuustaidot taitona

Mietin vielä tätä ”tietoisuustaito” sanaa.  Se on oikeastaan outo sana, siinä mielessä, että tietoisuustaitohan on taito olla olematta tietoinen.  Kun oikein tarkkaan miettii käsitettä, merkitsee se siis sitä, että ihminen kykenee irtaantumaan tietoisuudesta ja hän kykenee pääsemään ”esitietoiseen tilaan” tietoisuuden ja ei-tietoisuuden välillä sijaitsevalle rajalle.  Aina kun mieli menee tietoiseksi, yritetään se ohjata hellävaroen takaisin egotilojen ulkopuolella sijaitsevaan tietoisuuden ohjauskeskukseen. Tavallaan tietoisuustaito nimenä ei vastaa sen sisältöä, koska kyseessä on tietoisuudesta, egosta ja sen tiloista, irrottautuminen.  Ehkä tilan oikeampi nimi olisi rajatilataito, mutta se puolestaan tuo psykiatrisia mielleyhtymiä.

Jotkut väittävät, että tietoisuustaidot ovat fysiologisesti sitä, että ihminen pääsee irti pelkästään vasemman aivopuoliskon rationaalisesta ajattelusta oikean puoleiseen luovaan puoleen. Toisten mielestä asia ei ole näin yksinkertainen, aikuisten oikeasti, vaan metaforana aivojen puoliskojen erilaiset toiminnot ainakin toimivat erinomaisesti. Kun pääsemme kiinni erilaisiin tapoihin harjoittaa tietoisuustaitoja, kykenemme yhdistämään aivojemme aktiiviset luovat toiminnot intuitiiviseen sisäisen äänemme ja tunteittemme kuunteluun.

Joel and Michelle Levey jakavat tietoisuustaidot aktiivisiin mielen toimintoihin (active mind skills) ja hiljaisen mielen toimintoihin (quiet mind skills). Nämä molemmat ovat osa muodonmuutoksellista oppimista.  Ensimmäiseen kuuluvat erilaiset aktiiviset mielikuvaharjoitukset (esim. reflektiivinen meditaatio ja luova meditaatio). Jälkimmäiseen kuuluvat puolestaan esimerkiksi erilaiset keskittymis- ja mindfulnessharjoitukset.  Aktiivisen ja hiljaisen mielen toimintojen avulla voimme löytää olemiselle ja tekemisellemme tasapainon.

Tietoisuustaidot ovat siis kummallinen taito. Ne kun eivät ole pelkästään tietoisuudemme taitoja.  Egon ulkopuolella sijaitsevan minuuden keskuksen kautta voimme irrottautua meitä rajottavista tietoisuutemme uskomuksista ja sen avulla voimme todellistaa meissä jokaisessa olevaa viisautta. Tämän tunteet hyväksyvän keskuksen kautta voimme liittyä myös kehoomme, jonka jälkeen tietoisuutemme ei ole enää irrallinen osa meitä.

Mikä parasta, kun pääsemme kiinni tietoisuustaitoihin, voimme auttaa myös muita oivaltamaan ne suuret voimavarat, joita meidän jokaisen kehomielessä on.

Mainokset
Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s