Onko Sisäisen teatterin® harrastaminen vaarallista?

Albert Einsteinin rinnalla Henryk Skolimowski on viisas mies. Ajattelen oikeastaan, että Sisäinen teatteri minätiloineen on Henryk Skolimowskin ekofilosofian sovellutus. Hänhän on kirjoittanut oman filosofisen kirjansa mielen teatterista (The Theatre of the Mind).

Skolimowski on käyttänyt käsitettä ”transendentaalinen mielikuvitus”. Tämän toiminnon kautta ihminen pääsee kosketuksiin elämän syvimpien, universasalien, kosmisten merkitysten kanssa. Henkilökohtaisesti ajattelen, että kun annamme egollemme muodon minätiloilla, vapaudumme keskuteluun syvemmän itseytemme kanssa. Sen itseyden kanssa, joka on yhteydessä muihin ihmisiin, luontoon ja koko maailman kaikkeuteen.

Ihminen ei Skolimowskin mukaan elä vain sen kautta, millainen suhde hänellä on tuotantoon eli aineellisiin asioihin. Ihmisen elämän voima syntyy siitä minkälaisen tietoisuuden hän onnistuu luomaan itselleen. Henryk Skolimowksin mukaan olemme evolutiivisia eläimiä, jotka voimme itse luoda merkitykset mielellemme.  Ihmiskunta ja ihminen käy läpi omaa tietoisuutensa evoluutiotaan.  Tietoisuutemme evoluutiossa uudet merkitykset löytyvät kehittämällä omaa herkkyyttämme. Prosessitamme voimme löytää oman henkisen pelastuksemme.

Sisäinen teatteri on minätiloineen väline oman herkkyyden kehittämistä aktiivisen transsendentaalisen mielikuvituksen avulla. Kosketuspinnan mielikuvitukseemme saamme minätilojemme avulla, jotka ovat oman kokemuksellisen tietoisuutemme mielikuvituksella näkyväksi tehtyjä muotoja.

Onko minätilojen avulla tapahtuva mielikuvitus vaarallista?  Kyllä on. Itsetuntemukseen kasvaminen on vaarallista. Sitä elämä on. Vaarallinen projekti. Esimerkiksi psykooseihin taipuvainen, herkkä ihminen, voi menettää prosessin hallinnan, varsinkin silloin, kun hänellä ei ole aikuisia vahvoja osia. Jos omia voimia epäilee, kannattaa olla suhteessa terapeuttiin.

Ihmisen täytyy kehittää itselleen vahvoja, realiteetin omaavia aikuisia, viisaita osia, jotta hän kykenee ohjaamaan omaa prosessiaan. Joskus vasta keski-ikäisillä on tällaisia vahvoja osia. Joskus ei koskaan. Elämä on vaarallinen projekti. Mikä pahinta – oma elämä voi jäädä joskus kokonaan elämättä.  Ilman ”omaa tuntoamme” meidän kautta elää joku toinen kuin me itse. Osa pahoinvointiamme, univaikeuksiamme, liiallista alkoholin käyttöä, alakuloamme jne. voi johtua siitä, ettemme kuuntele omaa sisäistä ääntämme.

Mitä enemmän pystymme antamaan lapsillemme läsnäolevaa rakkautta lapsina, sitä helpommaksi itsetuntemus prosessi tulee. Tämä on tulevaisuuden haasteemme:  Päästä eroon kiireestä ja stressistä siinä määrin, että pystymme olemaan läsnä lapsillemme: emme työnnä väsyneitä heitä vain television tai tietokoneen ääreen.

Mielestäni on sekä yksilötasolla että yhteiskunnallisesti vaarallisempaa, ettei ihminen tutustu omiin osiinsa. On asiantuntijoiden vallankäytön muoto pelotella ihmisiä itsetuntemukseen tarvittavan mielikuvituksen vaarallisuudella. Ihminen, jolla ei ole tietoisuustaitoja eikä oman tietoisuuden ohjausta, siirtää tunteitaan muihin ihmisiin. Hän saattaa lähteä toteuttamaan jonkun mielikuvituksen luoman hahmonsa väkivaltaisia unelmia.  Hän voi olla vaarallinen paitsi itselleen myös muille. Nuoret, jotka eivät saa onnistumisen kokemuksia, siirtävät itseen kohdistuvaa vihaa muihin ihmisiin. On vähintäänkin yhtä vaarallista olla tustustumatta omaan itseen ja olla käyttämättä omaa mielikuvitusta oman tietoisuuden laajentamisen välineenä.

Kun löydämme keskustelevan suhteen itseemme aktiivisen mielikuvituksen ja muiden tietoisuustaitojen kautta (esim. mindfulness meditaatio), mielemme selkiintyy, aistimme tulevat terävimmiksi ja luovuutemme avautuu. Tietoisuustaidot ovat itseohjautuvuutemme ytimessä.

 

Mainokset
Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s