Erich Frommia hidastajalle, nr. 2

  1. Yhteiskunta muuttuu aktiivisten kuluttajien toimesta

Aktiivisina, valintoja tekevinä kuluttajina voimme muuttaa maailman. Voimme tehdä väkivallattoman vallankumouksen. Jotkut puhuvat horisontaalisesta, hiljaisesta ruohonjuuritason globaalista vallankumouksesta. Erich Fromm kirjoitti toivon vallankumouksesta.

Tietoisuustaitoinen, aidoista tarpeistaan tietoinen ihminen ymmärtää, että aineellinen elintaso ei ole itsetarkoitus, vaan perusturvan ylittävää vaurautta voidaan suunnata palvelemaan itsemme ja yhteiskunnan kehittämistä inhimilliseksi ja harmoniseksi. Frommin mukaan kuluttaja, ”homo consumens”,  on 1900-luvulla sallinut,  jopa houkutellut, teollisuutta aivopesemään ja kontrolloimaan häntä. Tietoisuutemme evoluution edistyessä, tiedostavat ihmiset eivät suostu olemaan passiivisia kuluttajia. Uskon porkkanamafioiden kaltaisten liikkeiden lisääntyvän ja ylipäätään ihmiset pystyvät organisoitumaan virtuaalisesti rauhanomaisesti. Voimme kuluttamisen tavallamme ja aktiivisella kannanotoillamme muuttaa maailman.

Talouselämä joutuu muuttumaan automaattisesti muuttuneen kuluttajan mukana. Aktiivisilla ja tietoisilla kuluttajilla voi olla valtava vaikutus yrityksiin ja poliittisiin instituutioihin. Systeemit joutuvat mukauttamaan tuotantonsa ja päätöksentekonsa aktiivisesti tiedostaviin ihmisiin, kun eettisten valintojen kautta kieltäydymme yhä enemmän tukemasta kulutustottumuksia, joilla syömme tulevien sukupolvien elinehtoja. Uuden yhteisöllisyyden kautta voimme vaikuttaa talouselämään ja politiikkaan omilla elämäntapavalinnoillamme.

  1. Ihanteiden muuttuminen

Erich Frommin mukaan onnea elämäämme ei tuo toiveittemme tyydytyminen niiden laadusta riippumatta. Onnea sen sijaan tuo sellaisten tarpeiden tyydyttäminen, jotka edistävät hänen mahdollisuuksiansa olemassaolon kokonaiskentässä. Syvällinen eläminen, oman henkisyyden etsiminen, itsensä kehittäminen, yhteisöllisyyden kokemukset, taiteiden harrastaminen jne. tuovat huomattavan paljon enemmän elämään iloa kuin pintapuolinen, kuolleiden tavaroiden valinnalla hankittu, pinnallinen, toiveitten toteuttaminen. Tulevaisuuden ihminen on leikkivä ihminen, ”homo ludens”.

Tämä merkitsee sitä, että ihmiset vähitellen valitsevat ihanteikseen ihmisiä, jotka elävät aineellisesti kohtuullista elämää, mutta henkisesti ja kulttuurisesti rikasta ja aitoa elämää. Hyvä ihminen ei pelkästään kuluta, vaan hän aktiivisesti luo tietoisuudellensa uutta muotoa tuntevana , kokevana ihmisena  ja hän pyrkii säästämään luonnon voimavaroja. Aktiivisen ihmisen seinillä ei ole tauluja kuolleina sijoituksina ja statussymboleina, vaan taideteos edustaa aktiiviselle ihmiselle aitoa syvälistä omaa sisäistä kokemusta ja sen jakamista.

Selvää mielestäni on, että muutos systeemissämme väistämättä tapahtuu. Muutoksen keskiössä on tiedostava ihminen. Muutos ei ole koskaan helppo, koska harvoin mikään muuttuu ilman jonkinasteista kaaosta. Hallittu muutos edellyttää, ettemme takkerru hierakioihin ja rikkauksiimme, vaan välitämme meitä heikommassa asemassa olevista ihmisistä sekä Suomessa että globaalisti. Sosiaalinen epätasa-arvo kun aina luo tilaa väkivallalle. Tämän näemme parhaillan Kreikan tilanteessa.

On selvää, että tulevat sukupolvet eivät ole aineellisesti yhtä vauraita, kuin moni on meistä on tänä päivänä. Mikä parasta, on mahdollista, että he voivat elää meitä laadukkaampaa ja parempaa elämää, kun heidän ei tarvitse takertua kuolleeseen kuluttamiseen.

Mainokset
Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s