Ajankohtaista

JAN SKYN SUOMEN VIERAILU
Lisätietoja syyskuun 2012 workshopista täältä.

Meitä on niin moneksi – Tunnistatko omat minätilasi?

Osa minua haluasi lähteä tänään bilettämään (Hauskanpitäjä) ja toinen osa minua (Tunnollinen Tanja) haluaisi paneutua ensi viikon alustukseen. Apua? Mitä teen?

Siitä on aikaa viitisen vuotta kun tulin tutuksi Ego state- eli minätilojen terapian kanssa. Niistä päivistä lähtien olen lukenut kaiken silmiini osuvan kirjallisuuden ”moniminuuksista”.Minätilojen terapia  lähtee liikkeelle ajatuksesta, että jokaisen meidän tietoinen minämme, egomme, muodostuu tiloista, joita voi kutsua mielen tiloiksi tai minätiloiksi. Emme oikeastaan ole siis ”minuuksia”, vaan voimme oikeastaan yksilötasolla puhua monikossa: ”meistä”. Olemme kaikki ne roolit, jotka olemme omaksuneet elämämme aikana.

Minätilojen terapian näkökulmasta eheä minuus on ihminen, joka tuntee hyvin kaikki puolensa eli minätilansa ja niistä on muodostunut hyvin toimeentuleva ”sisäinen perhe”. Epätasapainoinen minuus on persoona, jonka tilat eivät ole sopusoinnussa keskenään ja ne tuntevat huonosti toisensa. Tällöin minätilamme eivät tunnistettuja. Tällaisella henkilöllä puuttuu tietoisuustaitoja: Hänellä saattaa joku satunnainen minätila ottaa yllättäen ohjaukset, jonka jälkeen kyseinen henkilö saattaa tehdä esimerkiksi asioita elämässään, joita hän katuu jälkeenpäin.

Australialainen Jan Sky on kehittänyt yksinkertaisen, mutta tehokkaan HTT menetelmänsä, jonka avulla voidaan kartoittaa helposti esimerkiksi työyhteisön työntekijöiden minätiloja. HTT on lyhennys sanoista ”hallitsevan tilan tunnistus”. Jan Sky pitää työpajoja syyskuussa Helsingissä, Turussa ja Oulussa.

Minätilat työyhteisössä

Minätilojen terapia on alunperin terapiamuoto, jossa työskennellään hypnoosissa. Hypnoosissa päästään kiinni ihmisen syvempiin torjuttuihin osiin. Ihminen voi kuitenkin myös ”valvetilassa ” saavuttaa useita minänsä tiloja.

Jan Skyn työnohjauksellista menetelmää sovelletaan ilman varsinaista hypnoosia. Tärkeintä on, että ihminen uskaltaa irrottautua ”rationaalisesta” mielensä ohjaamisesta spontaanien mielikuviensa ja -ääniensä leikkiin.  Aktiivinen mielikuvitus onkin tietoisuustaitojen harjoittamista siinä missä esimerkiksi mindfullness-meditaatio.

Hyvin monesti työpaikalla ilmenee konflikteja, kun henkilöiden minätilat eivät ole ”virittyneet” oikein toisiinsa. Ihmiset eivät tunne omia, eivätkä toistensa tiloja. Yhteensopimattomat tilat voivat tuottaa konflikteja myös kotona. Voisin ottaa esimerkin ongelmatiloista parisuhteessani. Kun mieheni Timin ”Jorma” (pahantuulinen, pessimistinen, joskus jopa kiusaaja) kohtaa meikäläisen ”Rouva Otsarypyn” (alakuloinen, kyyninen, ja pessimistinen marttyyritilani), syntyy parisuhteessamme ilmisota. Kun siis omilla mielennäyttämöillämme hallitsevina tiloina ovat Jorma ja Rouva Otsaryppy, piru parimme perii.

Käytännön kokemuksen kautta voin sanoa, että olemme välttyneet monilta riidoilta, kun olemme tunnistaneet omat minätilamme ja olemme virittäneet ne paremmin suhteessa toinen toisiinsa. Sisäinen teatteri on tuonut myös tervettä leikillisyyttä ja huumoria parisuhteeseemme. Toki vieläkin konflikteja on, mutta sotakirveet ovat olleet haudattuna jo useamman vuoden ajan.

Minätilat työyhteisön voimavarana

Minätilat työyhteisön voimavarana ovat sitä, että työntekijä opettelee tunnistamaan omat ja työtoverinsa tilat. Voimme laajentaa itseymmärrystämme ja lisätä itseohjautuvuuttamme rakentamalla tiloistamme hyvin keskenään toimeen tulevan sisäisen perheen.

Samaan tapaan kuin orkesterin jäsenet virittävät instrumenttinsa yhteiseen musiikkiin, voivat  itsensä tuntevat työyhteisön jäsenet“virittäytyä” paremmin toinen toisiinsa. Yhteisiä päämääriä on huomattavasti helpompi saavuttaa, kun riitasoinnut on minimoitu.

Itsetuntemus on ristiriitaisten osien sovittelua

Miten siis toimit, kun Hauskanpitäjän ja Tunnollisen Tanjan ristiriita luo sisälläsi hämmennystä?
Kysy Hauskanpitäjältä, mikä hänen roolinsa sinussa on. Hän saattaa olla se, joka saa sinut hymyilemään ja nauramaan. Hän antaa sinun tehdä hulluja asioita. Hän nauttii muiden ihmisten seurasta, mikä tuottaa sisälläsi hyvää oloa. Tunnollinen Tanja puolestaan saattaa estää sinua lipittelemästä liikaa. Hän auttaa, ettet mokaa itseäsi. Tanja saattaa auttaa sinua tekemään harkittuja päätöksiä. Jos gradu on kerran pahasti kesken, niin voisivatko Hauskanpitäjä ja Tunnollinen Tanja tehdä sopimuksen, että millä ehdoilla Hauskanpitäjä saa lähteä pitämään hauskaa?

Silloin kun ihminen ei tunne itseään, hän samaistuu voimakkaasti tiloihinsa, jolloin sisäinen perhe ei ole hallinnassa. Hän luulee olevansa yhtä kuin tietty mielen tilansa. Eheä ihminen tunnistaa  ja kykenee ohjaamaan ”sisäistä perhettänsä.”  Se muodostaa tällöin harmoonisemman kokonaisuuden. Itseohjautuva ihminen ikään kuin oppii ajattelemaan ajatuksiaan ja tunnetilojansa, jolloin minän ohjauskeskus siirtyy egon tiloista niiden ulkopuolelle. Tällöin tunnesidonnaiset minätilamme eivät vyöry yllättävinä hyökyaaltoina päällemme, vaan kykenemme toimimaan harkiten tai, jos haluamme irroitella, teemme senkin harkiten.

Emotionaalisesti älykkäät työyhteistöt

Jan Sky on pitkän linjan australialainen hypnoterapeutti, joka on tehnyt paljon töitä erilaisissa yhteisöissä, eikä pelkästään vain työyhteisöissä. Hän aloitti menetelmänsä (HTT – hallitsevan tilan tunnistus) testaamisen vankiloissa, joten hän tuntee hyvin psyykeen pimeätkin puolet. Monet vangit ovat kokeneet mielensä vapautuneen, kun he ovat tiedostaneet, etteivät he ole yhtä kuin pimeät rikoksia tehneet minätilansa.

Jokaisessa meissä on myös ei-toivottuja minätiloja, mutta tunnistamalla ne, meidän ei tarvitse jäädä niiden vangeiksi, vaan voimme vapauttaa itsemme niiden vallasta. Yllättäen voimme löytää itsestämme, luovia, päämäärätietoisia, uusia, vuorovaikutustaitoisia puolia. Emotionaalisesti älykkäässä työyhteisössä sen jäsenet tuntevat oman sisäisen teatterinsa, eivätkä heidän yksittäiset tilat mellastele terrorisoimassa toinen toisiansa. Sen sijaan heidän tilansa ovat virittäytyneet monipuolisesti yhteiseen päämäärään.

Jan Skyn on kirjoittanut kirjansa Mielesi monet puolet, joka on julkaistu suomenkielisenä tänä keväänä (kustantajana Kuva ja Mieli). Hän tulee pitämään työpajoja Suomeen syyskuussa 2012 Helsingissä, Turussa ja Oulussa (viikolla 37). Lisätietoja työhyvinvoinnista vastaaville,  työnohjaajille ja terapeuteille  tarkoitetuista työpajoista saa hypnoterapeutti Kati Sarvelalta (katarina.sarvela@welho.com) ja kouluttajapsykoterapeutti Aapo Pääköltä (aapo@kuvajamieli.fi).

HLL Kati Sarvela on hypnoterapeutti, NLP Trainer ja terapeuttisen kirjoittamisen ohjaaja. Hän on kehittänyt oman terapeuttisen kirjoittamisen menetelmänsä, jonka hän on nimennyt Sisäiseksi teatteriksi. Kirjoitusmenetelmä käyttää hyväksi ihmisen erilaisia minätiloja (www.sisainenteatteri.com).

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s