Mielenkiintoisia linkkejä

Sisäinen teatteri on muodonmuutoksellista oppimista.

Minätiloja voi työstää ratkaisukeskeisesti.

Tietoisuutemme integroitumisen ytimessa on synestettiset ilmiöt.

Toinen mielenkiintoinen artikkeli   synesteettisistä ilmiöistä.

Kokoelma tieteellisiä artikkeleita mielikuvituksesta ja sen voimasta.

Sisäinen teatteri on tietoisuustaitojen harjoittamista, jossa hyödynnetään aktiivista mielikuvitusta. Tietoisuustaitoihin kuuluu aktiivisen mielikuvituksen lisäksi mm. hyväksyvä läsnäolo (mindfulness).

Viime vuosina on kehitetty useampia menetelmiä, jotka hyödyntävät sekä tietoisen mielen ohjausta että mielikuvitusta.

Voit opetella aktiivisen mielikuvituksen avulla kuuntelemaan kehoasi. Täältä löytyy mukava kehonkuunteluharjoitus.

Sisäinen teatteri, on sitä, että löydät sisältäsi kompassin, jonka avulla kykenet kaiken informaatiotulvan ja kiireen keskellä tietoisesti valitsemaasi suuntaan.

Sisäisessä teatterissa meillä voi olla sisäistettyjä toisia ihmisiä eli introjektioita.

Henryk Skolimowskin mukaan maailmankaikkeuden on pyhäkkö. Henkisyytemme ei vapauta meitä luontoa ja ihmisluontoa kohtaan tuntemasta vastuusta, vaan päin vastoin, mitä enemmän aktualisoimme omaa tietoisuutemme potentiaaliamme, sitä vastuullisempia meistä kasvaa.  Transsendenssi on Luojan tahdon toteutumaa meissä kaikissa ja kaikille suurille uskonnoille on yhteistä, että ne ylistävät kauneutta ja planeettamme eheyttä .

Many Parts of You – Jan Sky on kehittänyt monitilaisesta minuudesta työkalun työyhteisöjen hyvinvointiin.  Hän pitää työpajoja syyskuussa 2012 eri puolella Suomea. (lisätietoja katarina.sarvela@welho.com).

Ken Wilber tarjoaa integraalissa ajattelussaan erinomaiset perusteet paitsi kokonaisvaltaisesti ajattelevalle terveydenhuollon ammattilaiselle  myös sisäiselle teatterille. Hänen näkökulmansa on buddhalainen.

Mitä on MI, Mindful Inquiry  Sisäinen teatteri noudattaa tämän tutkimusmenetelmän periaatteita.

Myös kristillisessä traditiossa on erilaisia tapoja meditoida ja mietiskellä. Esimerkiksi Lectio Divina ja Tietämättömyyden pilvi ovat sellaisia.

Ihmisen tietoisuuden laajenemisessa  on hyödyksi, että ihminen etsii omaan henkisyyteensä myös merkityksiä uskonnoista. Psykosynteesi, Ken Wilberin tietoisuuden spektri ja miksei myös Sisäinen teatteri tarjoavat tähän mahdollisuuden.  Henkinen kasvu on itsereflektiota, jossa haetaan oman elämän kaikkein syvimpiä merkityksiä, jota kautta lisätään oman elämän tarkoituksellisuuden kokemusta.

IFS – Internal Family Systems terapia.  Sisäinen teatteri on sukua tälle suuntaukselle.

Dialoginen minuus.  Hubert Hermans on luonut dialogisen minuuden. Sisäinen teatteri rakentuu vuorovaikutukselliselle, dialogiselle,  minuudelle. Minuus syntyy tilojemme välisessä vuorovaikutuksessa.

Protean Self.  Amerikkalainen psykohistoroitsija Robert Jay Lifton on kehittänyt dialogisen minuuden sukulaisen, proteaanisen minuuden. Ihmisen minuus on jatkuvasti muotoaan muuttava.

Osapersoonat.  Englantilainen psykologi John Rowan on kirjoittanut ja koonnut useita teoksia moniosaisesta, ”pluralistisesta”, minuudesta.

Psykosynteesissä on pitkät perinteet sisäisestä teatterista.

Transpersonaalisessa perinteessä John Rowanin mukaan  ihmisen mieli kasvaa hengeksi neljän vaiheen kautta. Vaiheet ovat Instrumentaalinen minuus, autenttinen minuus, transpersonaalinen 1. minuus (sielu) ja viimeisenä transpersonaalinen 2. minuus (henki).

Ihmisen tietoisuuden dynamiikka tulee uudella lailla ymmärrettäväksi, kun emme katso maailmaa vain ulkopuolisena tarkkailijana, objekteina,  vaan myös minä- ja sinä-asemista. Puhutaan integraalista perspektiivistä, jonka keskeisen osan muodostaa kokemus omasta tietoisuudesta.

Kognitiivisbehavioraalisessa terapiassa moodit ja skeemat ovat rinnakkaisia käsitteitä mielen tiloille. Jeffrey Langin mukaan on kahdeksantoista epätarkoituksenmukaista  skeemaa ja kolme moodia, jotka ovat vastuussa ongelmakäyttäytymisestämme.

M.M. Bakhtinille ihminen on moniääninen novelli. Samaan tapaan kuin orkesterin soittama musiikki on moniäänistä, ihminen on moniääninen tarina. Persoonamme muokkautuu sisäisten ääniemme vuorovaikutuksessa.

Egostate terapia eli minäterapia on Helen ja John Watkinsien kehittämä hypnoterapiamentelmä, jonka persoonallisuusteoria lähtee liikkeelle siitä, että ihminen on muodotunut minätiloista (ego states).

Voice Dialog on Hal ja Sidra Stonen kehittämä terapia- ja työnohjausmenetelmä, joka rakentuu ajatukselle,  että ihmisen sisällä on monta ”minuutta”.

Carl Jungin aktiivinen mielikuvitus on metodi, jolla voi muokata ja käsitellä  tiedostamttomasta mielestä nousevaa symboleiksi puettua materiaalia tietoiseksi.

Carl Jungin ajattelulla on yhteyksiä kristittyihin mystikkoihin mm. Mestari Echardtiin ja Jakob Böhmeen. 

Osapersoonien vuorovaikutuksessa ja oman elämänymmärryksen lisäämisessä voi käyttää hyväksi myös Maslowin tarvehierakiaa.  Lähtökohtana tässä artikkelissa on psykosynteesi.

Tietoisuutemme lepää ainakin osittain sisäisessä puheessamme. Harjoittamalla itsereflektiota (kuten Sisäistä teatteria) voimme kehittää ongelmanratkaisutaitojamme. Itsereflektiossa aivojen molemmat puolet ovat käytössä.

Ihminen voi käydä dialogia itsensä kanssa käyttäen hyväksi aktiivista mielikuvitusta.

Identiteettimme on tarina. Kehitykselliset häiriöt meissä aiheuttavat sen, ettemme kykene punomaan eri näkökulmia edustavista pikkutarinoista eheää identiteettitarinaa.  Voimme kuitenkin oppia ohjaamaan omaa tietoisuuttamme siten, että emme ole enää tahattomien ajatuksiemme uhreja.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s