Lectio Divina

Monet länsimaiset ihmiset turvautuvat itäiseen viisauteen, kuten buddhalaiseen mietiskelyyn, omaan tietoisuutensa laajentamisessa. Emäntä haluaa muistuttaa lukijoitansa, että myös Kristinuskossa on ikivanhoja mietiskelyperinteitä. Emäntä itse on tykästynyt Lectio Divinanaan. Seuraavassa Emännän Lectio Divina resepti. Tämä mietiskely tapahtuu lukien, kirjoittaen ja hiljentyen.

VALMISTAUTUMINEN Lectio Divinaan:

Etsi paikka, jossa voit olla hiljaa ja rauhassa. Valitse lyhyt Raamatun pätkä , runo tai filosofinen tms. mietelmä, jota mietiskelet. Pyydä Jumalaa olemaan läsnä mietiskelyssäsi. Jos et usko Jumalaan, voit vaikka olla avoimena vaikkapa maailman Sielulle, maailman kaikkeudelle tai Äiti maalle. Voit tehdä osan mietiskelystäsi kirjoittaen, jolloin voit hidastaa ajatuksiasi ja heijastuksiasi.

1. Lukuvaihe / LECTIO (5 min.)

Lue päivän mietelmä, raamatunlause, runo, filosofinen miete hiljaa hitaasti ääneen tai hiljaa, yritä maistella tietoisuudessasi jokaista sanaa. Ole tietoinen kaikista tekstin sanoista ja lauseista. Kirjoita Lectio Divina-kirjaasi se sana tai lause, joka kiinnittää erityisesti tänään huomiotasi.

2. Reflektivinen CONTEMPLATIO (10-15 mn)

Mietiske ja maistele sanaa tai lausetta, joka kiinnitti huomiosi. Leikittele valitsemallasi sanalla/lauseella erilaisista näkökumista käsin. Jos tunnet mielesi eri osat, anna heidän tuoda ilmi omat tuntemuksensa. Miksi tämä lause kosketti sinua tänään? Mitä sana tai lause tuo mieleesi? Millaisia tunteita ja muistoja valitsemasi sana/lause nostaa mieleesi? Tuottaako lause sinussa jotakin uutta oivallusta? Kirjaa ajatuksesi paperille. Mitä spontaanimmin teksti syntyy, sen parempi. Älä liikaa mieti vaan pistä paperille kaikki tietoisuudestasi nousevat ajatukset.

3. Vastausvaihe / ORATIO (10 – 15 min.)

Kysy Jumalalta (Äitimaalta/maailmankaikkeudelta/lauseen kirjoittajalta), miksi hän ajattelee, että juuri tämä sana kiinnitti huomiosi. Mitä Hän, lauseen luoja,  yrittää sanoa lauseella sinulle? Käy vuoropuhelua Hänen kanssaan lauseesta, kerro miltä sinusta tuntuu ja mieti mitä Hän haluaa vastata sinulle. Haluaako lauseen luoja lausellaan sinun ryhtyvän johonkin käytännön toimiin? Älä väitä missään vaiheessa kirjoitusvirheistä – kirjoita vaikka spontaania ajatuksenvirtaa.

4. Lepo / CONTEMPLATIO (5 min.)

Kirjoittamisen jälkeen hiljenny ja anna mielesi levätä Jumalassa/puhtaassa olemisessa. Tämä on varsinainen Lectio Divinan mietiskelyvaihe. Keskity ihan vain vaikkapa hengitykseesi ja hiljentymiseesi. Olen läsnä sanattomalla olemisellasi lauseen kirjoittajalle. Yksinkertaisesti lepää Jumalassa/olemisen puhtaimmassa muodossa, tyhjyydessä. Jos ajatuksia tulee mieleesi, anna niiden tulla tai mennä, kuin pilvien taivaalla. Ohjaa ajatuksesi kuitenkin aina hellävaraisesti takaisin vaikkapa hengitykseen.

Mitä usemmin harjoitat Lectio Divinaa, sitä paremmin pystyt heijastamaan ulkoista henkistä ihmiskunnan viisautta omaksi sisäiseksi viisaudeksesi. Voit kirjoittaa Lectio Divinasi puhtaaksi omaan kirjaasi. Se voi olla ihan vain kirjoitettu kirja, tai voit tehdä siitä elämäsi näköisen taideteoksen, jossa on myös piirroksia, maalauksia ja muuta kuvitusta.

NR.1 Lectio Divina 15.1.2011

Aloitan tänä talvisena päivänä oman Lectio Divinani. Istun jälleen kerran lempipaikassani, Siirtolan hiljaisessa pirtissä. Avaan sattumanvaraisesti Sören Kirkegaardin ”Päättävän epätieteellisen jälkikirjoituksen” (s.326). Siitä osui pienen valintaprosessin kautta silmiini seuraava kappale:

LECTIO

Kaikki itseni ulkopuolinen todellisuus on sellaista, että voin saada siitä käsityksen vain ajattelemalla. Saadakseni siitä todella käsityksen minun olisi osattava muuttua toiseksi ihmiseksi, toimivaksi ihmiseksi, ja tehtävä itselleni vieras todellisuus omaksi todellisuudekseni, mikä on mahdotonta. Jos teen näet itselleni vieraan todellisuuden omakseni, niin se ei merkitse sitä, että tulemalla tuosta todellisuudesta tietoiseksi tulisin tuoksi toiseksi ihmiseksi, vaan se merkitsee uutta todellisuutta joka kuuluu minulle eri todellisuudeksi kuin hänen todellisuutensa.
.

CONTEMPLAATIO

Valitsen mietiskeltäväksi viimeisen tummennetun lauseen, jota lähden mietiskelemään kirjoittaen.

Ensimmäiseksi tulee mieleeni, että kannattaisiko näin kuitenkin yrittää tehdä, ja jos kannattaa niin miksi, siis kokeilla tehdä toisen vieraan tietoisuutta omaksi. Toiseksi tulee mieleeni, että onko tämä Jungin synkronismi totta, koska minusta tuntuu, että minun ei tarvitse muuta kuin poimia kypsiä hedelmiä ympäriltäni. Aina kun menen johonkin suuntaan, löydän hedelmäpuun. Harvoin palaan tyhjin käsin. Tunnen olevani ikään kuin virtauksessa, johon heittäytyessäni minun ei tarvitse pyytää mitään vain kaikki annetaan. Tietysti tästä syntyy valtava kiitollisuus.
Palaan kuitenkin tähän vielä, että eikö näin kuitenkin kannattaisi tehdä: Tehdä toisen todellisuutta jatkuvasti omakseen? Eikö se ole kaiken oppimisen ytimessä. Jospa juuri näin meistä tulee viisaita ihmisiä. Teemme toisen todellisuutta omaksemme, vaikka se ei tietenkään oikeasti ole enää sitten toisen todellisuutta, vaan omaani.
Minulle on joskus tullut tunne, että jospa kuitenkin on niin, että yhteisen tietoisuutemme kautta voimme saavuttaa toisen ihmisen kanssa saman todellisuuden. Jospa se ei olekaan mahdotonta?

ORATIO

Ehkä Jumala haluaa sanoa minulle, että kaikki on valmista. Pöytä on katettu. Hän haluaa sanoa minulle, että pyhyyttä ei löydy pelkästään Raamatusta, vaan sitä löytyy kaikkien niitten ihmisten teksteistä, joiden kautta Pyhä Henki on ilmaissut itsensä. Hän löytyy kirjallisuudesta, maalauksista, musiikista… Näitä ihmisiä ei ole vain kristityissä, vaan myös muiden uskontojen jäsenissä. Ja ateisteissa. Sinun ei tarvitse muuta kuin ryhtyä palvelemaan rakkautta. Rakkaus on se joka yhdistää näitä ihmisiä. Jumala haluaa sanoaa, että mietiskele ja hiljenny, niin kuulet ääneni. Jumala ilmoittaa myös tietävänäsä, että epäilen jatkuvasti onko häntä oikeasti olemassa, mutta hän vakuuttaa, että kyllä hän on olemassa. Hänen nimensä on Rakkaus.

CONTEMPLAATIO

(Donna ja Renttu kynyävät kyljessä, ja on aika päästää koirat ulos. Pidän sunnuntaisen hiljentymismeditaation hetken kuluttua).  Klo 12.00 hiljentymismeditaatio toteutuu.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s